10 redenen waarom fietsen goed is voor je mentaal welzijn

10 oktober 2024

Boost je mentale welzijn volgens het 10/10/10-principe. 10 redenen op 10 oktober om te blijven fietsen, ook in de herfst!

10 redenen waarom fietsen goed is voor je mentaal welzijn

Fietsen in de herfst is een weldaad voor lichaam en geest. Ter gelegenheid van World Mental Health Day geven we je graag 10 goede redenen om te blijven fietsen, ook als de dagen korter en kouder worden.


#1 Je stress smelt weg

Tijdens het fietsen kan je je hoofd helemaal vrijmaken. De focus op de weg en de ritmische bewegingen zorgen voor een optimale stimulatie die je helpt om je zorgen los te laten en mindful in het moment te zijn. Bovendien produceert je lichaam tijdens het bewegen endorfine, het gelukshormoon. Voel de ontspanning!


#2 Je slaapt beter

Na een flinke fietstocht slaap je beter, en een goede nachtrust is belangrijk voor een frisse geest. De combinatie van lichaamsbeweging, frisse buitenlucht en zonlicht (zelfs bij bewolkt weer!) maakt dat je makkelijker in slaap valt én dieper slaapt. Vooral in de herfst, wanneer de dagen korter worden, kan een actieve levensstijl helpen om een gezond slaapritme te behouden.

Photo by Ruslan Sikunov on Unsplash

#3 Het voelt fantastisch (achteraf)

Vooral in de herfst- en wintermaanden kan het moeilijk zijn om te vertrekken. Misschien wil je liever binnen onder een dekentje Netflix kijken dan op je fiets te kruipen. Maar door regelmatig te blijven fietsen, leer je jezelf motiveren om toch naar buiten te gaan, ongeacht de omstandigheden. Dit doorzettingsvermogen geeft je meer zelfvertrouwen, en bovendien zal je je na een paar uur fietsen beter voelen dan na een middag zetelhangen. Dat is beloofd!


#4 Je krijgt er energie van

Door buiten te fietsen, adem je diep in en trakteer je je lichaam op heel wat verse zuurstof. Daar krijg je niet alleen energie van, het verhoogt ook je concentratie. Naar het werk fietsen is dus een heel goed idee om als een vat vol ideeën aan een productieve werkdag te beginnen. Na het werk terug naar huis fietsen, helpt dan weer om je hoofd leeg te maken en je lichaam klaar te maken voor de ontspanning die thuis wacht. De perfecte manier om te pendelen dus, ook in de herfst!


#5 Het boost je immuunsysteem

Wie vaak fietst in de buitenlucht, wordt minder snel ziek. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt dat je lichaam beter bestand is tegen ziektes zoals verkoudheid en griep. De afwisseling tussen warm en koud stimuleert je bloedsomloop en versterkt je longen. En dat hoeven geen tochten van 50km te zijn: onderzoek van de universiteit van North Carolina toont aan dat wie vijf keer per week 30 minuten fietst maar half zo vaak ziek wordt als wie hele dagen binnen zit.

#6 Je beleeft de pracht van de natuur

De herfst, met zijn levendige kleurenpalet en vallende bladeren, is misschien wel het mooiste seizoen om te fietsen. Fietsen door deze prachtige taferelen geeft je de kans om los te komen van de dagelijkse sleur en je verbonden te voelen met de natuur. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in groene omgevingen helpt om stress te verminderen en gevoelens van rust en geluk te bevorderen. Een fietstocht in de frisse buitenlucht is dus de ideale manier om je batterijen terug op te laden.


#7 Je bouwt mentale veerkracht op

De herfst kan prachtig zijn, maar ook somber. We krijgen minder zonlicht, en in België kan het soms lijken alsof er geen einde komt aan de grijze, regenachtige dagen. Toch is binnenblijven in dit gure weer geen goed idee. Door in beweging te blijven en regelmatig te fietsen in de gezonde buitenlucht, stimuleer je de aanmaak van serotonine, een stofje dat helpt tegen stress en angst. Een leuke maar vooral ook effectieve manier om de herfst- en winterblues te bestrijden, dus!

Image by Peter H from Pixabay

#8 Je bindt de strijd aan met angst en depressie

We haalden het al eventjes aan: fietsen stimuleert de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die je humeur reguleert en geluksgevoelens versterkt. Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging helpt om symptomen van depressie en angst te verminderen. Fietsen in de buitenlucht geeft je een mentale oppepper, en die kan je zeker gebruiken wanneer de somberheid van de donkere dagen de kop opsteekt.


#9 Je wordt er creatiever van

Een ontspannen fietstocht, zeker door rustige landschappen, geeft je de tijd om na te denken zonder afleiding. Bovendien stimuleert fietsen de bloedcirculatie, waardoor er meer zuurstof naar je hersenen gaat. Veel mensen merken dan ook dat ze tijdens of na het fietsen nieuwe ideeën krijgen en creatieve oplossingen kunnen bedenken voor problemen waar ze eerder op vastliepen. Zit je vast in je hoofd? Kruip dan even op de fiets, je zal zien dat het daarna een pak beter gaat.

#10 Je maakt sociale verbinding

Fietsen kan je prima alleen, dat kan zelfs heel louterend zijn. Maar ook samen met vrienden of met een fietsclub op pad gaan kan erg prettig zijn. In groep fietsen heeft het bijkomende voordeel dat het zorgt voor sociale verbinding. Het maakt je deel van een gemeenschap, wat goed is om gevoelens van stress, angst en eenzaamheid te bestrijden.

Heb je nog geen fietsmaatje? Je bent meer dan welkom in onze fietscommunity. Wij trekken er elke dinsdag samen op uit. Come and join our ride!


Conclusie

Fietsen in de herfst biedt veel meer dan alleen fysieke voordelen, zoals een beter immuunsysteem en meer energie. Het kan ook je mentale welzijn verbeteren door stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je mentale veerkracht een boost te geven. De frisse lucht, de beweging en de verbinding met de natuur helpen je om meer in balans te zijn. En met een groepje vrienden of onze fietscommunity krijg je er nog eens de voordelen van sociale verbinding bovenop. Geen enkele reden dus om deze herfst je fiets op stal te laten staan!

Terug naar overzicht